Pe lista de inregistrare a Clubului Britanic al pisicilor (Cat Club) se afla deja din 1898 pisicile engleze sau britanice cu par scurt (short hair).

Experimentele s-au desfasurat zeci de ani, fara intrerupere,
in vederea obtinerii unor culori deosebite blanii pisicii domestice si continuarii reproducerii acestora. Dar succesul acestei intreprinderi era indoielnica: cea mai frumoasa pisica domestica neagra (culoarea dominanta a blanii de suprafata pisicilor este cea neagra) este purtatoarea genelor recesive responsabile de alte culori, mai mult chiar, pe acestea le transmite mai departe. Pe larga paleta. apar numeroase culori, printre care, modelul de pisica pestrita si patata (model tortie).

Un alt motiv care a stat la oprirea brusca a reproducerii pisicii domestice britanice si europene este lipsa pietei pentru aceste exemplare. Erau socotite fara valoare fata de diferitele amestecuri de persane pentru care se manifesta o concurenta acerba.

De aceea, crescatorii englezi au ales calea unei minime rezistente sa obtina cat mai repede culori pure, au inceput sa imperecheze pisicile lor de casa cu persanele.

Marea schimbare a avut loc in jurul anilor '70: FIFe, a sters dintr-o trasatura de condei vechea rasa europeana de pisica continentala si a lasat intregul teritoriu sub "domnia" masivei pisici britanice cu parul scurt. Chiar si pisica Chartreuse cunoscuta de mai multe sute de ani, aceastas splendida rasa a primit drept de existenta ca British Blue (albastra britanica).

Acest aranjament deosebit n-a ramas fara ecou. Atacurile impotriva lui n-au intarziat, voci ingrijorate si revoltate obiectau ca pisica britanica cu parul scurt va deveni complet "persana", mostenind de la rasa acestora, in afara frumoaselor culori, numeroase trasaturi negative: canalele lacrimale prea scurte (sa ne aducem aminte de cele citite despre persanele care lacrimeaza), dantura deficitara, precum si un comportament nefiresc, inclinat spre letargie.

In anul 1982 la stabilirea standardului a invins ratiunea: rasele au fost din nou despartite. Pisica britanica cu parul scurt a devenit din nou o rasa separat, ca si cea europeana cu par scurt, iar cea a calugarilor chartreux si-a recastigat vechiul renume.

Pisica britanica cu par scurt poate fi considerat un tip de pisica placut. Este echilibrata, cumpatata. Intre unele exemplare se observa o importanta diferenta de greutate. Motanul britanic albastru poate atinge chiar si o greutate de 7-8 kg (consecinta a incrucisarii raselor de pisici masive). Stapanii de pisici castrate sau de exemplare unice au mult de furca cu ele A. le oblige la miscare pe favorite.

Femelele britanice cu par scurt sunt gratioase si fermecatoare atat ca pui, cat si ca dama matura. Indivizii purtatori ai calitatilor de persane in numar surprinzator dovedesc un comportament retras, inclinat spre izolare, apar chiar si pisici rusinoase pentru care este important un mediu ambiant calm si discret.

Ingrijirea blanii pisicii britanice cu par scurt nu este dificil. Peria sa nu fie prea dura. Ochii pisicii deschise la culoare necesita tratament sistematic, se curata cu grija colturile ochilor.

 

Standard


Standardul unitar al tuturor pisicilor britanice cu parul scurt
Pisica britanica cu parul scurt este corpolenta, indesata si musculoasa are statura medie si piept lat, picioare scurte si groase, labe rotunde, compacte, coada scurt si rotunjita
Cap masiv si rotund; craniul lat se sprijina pe un gat scurt si putemic. Barbia este bine accentuata, ceafa puternica. Nasul este scurt, lat si drept (la pisici, nasul drept inseamna nas fara stop), se permite o mica adancituri la radacina. Urechile sunt scurte si late cu varfuri rotunjite. Are ochi mari, rotunzi larg deschisi. Blana este scurta ca si plusul. In cazuri ideale
lungimea parului de baza si cea a parului superficial este potrivita. Parul de suprafata prea lung ar tesi blana, de aceea nu este admis.

Toate culorile trebuie sa fie curate, coloritul firului de par de la radacina pana la varf, trebuie sa fie uniform cu exceptia variantelor argintii si pestrite.
Pisica britanica cu parul scurt da impresia general ca este puternica, mullumita si calma.

· Alba cu ochi albastri
· Alba cu ochi portocalii
· Alba cu ochi de culori diferite (odd-eyed)
Blana este alba, fara nici cel mai mic semn galbui. Oglinda nasului si pernitele talpilor sunt roz.
Daca printre stramosii pisicii au existat si exemplare colorate, atunci pe capul puiului alb pot aparea culorile mostenite: albastru, negru roscat si crem. in perioada de adult, biana orbitor de albs pretinde ingrijire deosebita mai ales la picioarele posterioare si in zona cozii, deoarece cea mai mica urma de urina lasa pete galbene pe blana.

Neagra
Firele de par sunt negre pins la radacina. Nu se permite nuanta ruginie, fire albe sau bland de bata gri.
Oglinda nasului este neagra, pernilele talpilor sunt negre sau de culoarea focii. Ochii stralucitori sunt intens aramii sau portocalii.
La animalele tinere se observa si la 6-7 luni inca pete ruginii sau dungi, precum si gri la baza firului de par.
Soarele influenleaza negativ culoarea blanii, facand-o ruginie.
Cite un fir de par alb poate aparea chiar si la cele mai negre exemplare. Acestea se indeparteaza inainte de expozilie.
Mai trebuie sa notam ca in procesul domesticirii pisicii roscate, dupa toate probabilitatile, prima mutatie, prima varianta de culoare obtinuta, a fost cea neagra.


Ciocolatie
Se accepta orice nuanta de maro, dar culoarea trebuie sa fie uniforma Firele albe, dungile si culoarea gri in blana de baza nu se accept..
Oglinda nasului are culoarea ciocolatei cu lapte iar pernitele talpilor pot imbraca culori pe o paleta larga de la culoarea scortisoarei pina la ciocolata. Ochii ei sunt aramii sau intens
portocalii. Experimentele cu varianta ciocolatie au inceput doar in ultimii ani cu succese variabile, deoarece s-a dovedit dificila stabilizarea culorii pe intreaga suprafata a corpului. Pisica britanica cu parul scurt ciocolatie si perfecta este o raritate in crescatorii.


Albastra (Karthauziana)
Se accepta orice nuanta de albastru, dar fara prezenta unei alte culori. In blana uniform colorat nu se permit fire albe sau alte modele. Cea mai avantajoasa nuanta este considerata albastru deschis.
Oglinda nasului si pernitele labelor sunt gri-albastrui. Stralucirea ochilor mari aramii sau intens portocalii fac un contrast minunat cu culoarea blanii.


Lila
Culoarea blanii are nuante fine deosebite, din culori difuze: roz pal cu straluciri gri deschis. Coloritul lila al blanii trebuie sa fie uniform.
Oglinda nasului ,ii pernitele talpilor sunt de culoarea leventicii. Are ochi aramii sau intens portocalii.

Crem
Blana este curata, uniform nuantata in pastel, nu prea colorata (nu hot creme), dar nici prea deschisa la culoare. Nu se permite culoarea alba in blana de baza.
Oglinda nasului si pernitele talpilor sunt roz, iar ochii aramii sau intens portocalii. Firele negre in mustati, precum si petele pigmentate pe oglinda nasului sunt considerate ca defecte grave.

Roscata
Blana este uniforma, fara pete deschise sau alte modele inter roscate. Oglinda nasului si pernitele labelor sunt caramizi iar ochii aramii sau portocalii inchis. Se permite un M - de mimica, usor, pe frunte.
In once caz nu se permite incrucisarea exemplarelor roscate unicolore cu roscate pestrite.

Silver Tabby (argintie-pestrita)
Culoarea de fond a blanii este un argintiu fin. Modelul pestrit trebuie sa fie distinct: M-ul de mimica pe frunte; 2-3 spirale pe fata; doua dungi transversale pe piept si desenul sub formic de fluture pe umeri. O linie neagra avanseaza de la umeri pana la varful cozii, iar paralel cu ea se intinde cate o dunga pe patile laterale ale pisicii. Este important ca aceste benzi sa nu se atinga. Pe parole laterale se vad pete de culoare de fond conturate cu linii negre. Dupa posibilitati, picioarele sunt uniform pestrite, cu desene regulate, regularitate prezenta si in inelele cozii.
Pe piept si pe abdomen se intind doua randuri de puncte negre.
Oglinda nasului neagra are contur caramiziu; pernitele labelor sunt negre sau cu semne de foca, iar talpile, negre. Ochii verzi sau verzi-galbui au contur negru. Firele de par de culoare diferita decat cele din petele colorate sunt considerate defecte.
Pisicile britanice cu par scurt se mai prezinta in urmatoarele variante de culori ce corespund descrierii de mai sus:


Roscata tigrata
Blana are o culoare inters roscata cu desene roscate inchis. Desenele corespund cu cele din descrierea pisicii argintii pestrite.
Oglinda nasului este caramiziu conturata cu roscat inchis, pernitele labelor sunt roz. Ochii sunt aramii sau inters portocalii. Preferata de multi ani, ea se numeste "pisica de marmelada" si "pisica de foc".

Albastra cu desene argintii
Desenul pisicilor pestrite argintii-albastre este albastru intens. Oglinda botului caramizie este conturata cu albastru. Pernitele talpilor sunt cenusii-albastrii, ochii verzi sau galbeni cu contur albastru.

Ciocolatie-Argintie pestrita
Desenul este maro inchis. Oglinda nasului maro are contur roz, pernilele talpilor pot avea culori pe o scala larga de la scortisoara la ciocolata. Ochii galbeni sau verzi sunt conturati cu maro.

Argintie-Lila pestrita
Desenul blanii este un lila viu. Botul, de culoarea levanticii, are contur roz. Peritnele labelor sunt de culoarea levanticii, iar ochii verzi sae galbeni cu contur roz.

Crem pestrita
Blana de fond, crem foarte deschis are desene crem mai intense. Desenele corespund cu cele ale pisicii argintii pestrite. Oglinda nasului roz are contur roz inchis, pernitele talpilor sunt de asemenea roz. Ochii sunt aramii sau inters portocalii. Nu sunt permise mustatile albastre sau petele pigmentate.


Neagra pestrita
Blana este maro-aurie pana la radacina la suprafata cu dungi negre bine reliefate. Desenul corespunde cu cel al pisicii argintii. Oglinda nasului caramizie are contur negru, iar pernitele labelor sunt negre sau cu semne de foca. Ochii aramii luminosi sau inters portocalii au contur negru.
Pot aparea inele negre.


Albastra pestrita
Culoarea de fond a blanii este albastrul, iar desenele au culoare ivorie. Desenul viu albastru inchis iese bine in evidenta.
Oglinda nasului de culoare roz fanat are contur albastru inchis. Pernitele labelor sunt cenusii-albastre, ochii sunt aramii sau intens portocalii, conturati cu albastru inchis.
Firele de alta culoare ivite intamplator in partile albastre ale blanii, albul barbiei sau varful cozii alb, toate acestea sunt calificate ca defecte.

Ciocolatie pestrita
Fondul Agouti, de culoarea bronzului este modelat cu desene maro inchis bine reliefate. Desenele corespund cu cele ale pisicii argintii.
Oglinda nasului este roz obosit, are contur maro inchis.
Culoarea pernitelor labutelor se situeaza pe o paleta larga de culori de la scortisoara la ciocolata.
Ochii aramii sau intens portocalii au contur maro.


Lila pestrita
Blana cu fond bej are desene lila, modelul bogat in contrast este lila.
Oglinda nasului roz are o linie de contur de culoarea levanticiii, pernitele talpilor sunt de asemenea de culoarea levanticii. Ochii aramii sau intens portocalii au contur lila, ca levantica.


Tigrate
Blana de fond a pisicii tigrate si nuantele desenelor corespund cu variantele descrise la pisicile pestrite.
Sunt vilabile de asemenea si culorile ochilor, botului si ale talpilor, diferente se constata doar la modelul desenelor.


Argintie tigrata
Culoarea blanii de fond este bogat argintata cu desene negre. Pe frunte, este vizibil M-ul de mimica, iar pe fata 2-3 spirale. Pe piept sunt vizibile doua dungi, ca niste coliere, care trebuie sa se inchida in mod obligatoriu. Cu. cat are mai multe, cu atat este mai apreciata; niste dungi negre, inguste, perpendiculare se intind pe coloana pana la abdomen. Picioarele trebuie sa fie tigrate uniform. Pe burta. se vad doua randuri formate din puncte. Dunga de ,,tipar" se intinde de la cap pana la coada - dar nu este prea bine pronuntata, ca la pisicile marmorate.

Variantele de pisici britanice cu par scurt recunoscute:

· Albastru-argintie tigrata
· Ciocolatiu-argintie tigrata
· Lila-argintie tigrata
· Roscata tigrata
· Crem tigrata
· Negru tigrata
· Albastru tigrata
· Ciocolatie tigrata

Femele cu trei culori
Pisica tarcata (testoasa), tortie tarcata si alba, precum si variantele albastru-crem se intalnesc numai la femele. Genele culorii roscate, respectiv gena responsabili de palirea culorii crem este legata de sexul pisicii. Jocul de culori caracteristic tarcatelor frumosul albastru-crem nu se mosteneste de urmasii masculi. Puii masculi ai pisicii tarcate tortie sunt negri sau roscati; puii masculi ai mamei albastru-crem vor fi albastri sau crem, presupunand ci tatal a fost unicolor. Femela tortie tarcata alba va avea pui masculi unicolori sau bicolori.
Credinla populara sustine ca pisicile cu blana in trei culori aduc noroc, mai ales femelele.


Tortie tarcata
Petele negre, roscate si cu nuante de roscat de diferite marimi sunt raspandite pe toata suprafata blanii. "Flacara fetei" constituie un calificativ favorabil.
Oglinda nasului si pernilele sunt negre, roz sau cu pete roz pe fond negru. Ochii sunt aramii sau portocalii. La pisicile tinere este frecventa aparitia unor perisori gri in profunzimea blanii, dar acestia dispar ulterior impreuna cu parul de la nastere.


Tortie-tarcata albastra
Raspandirea culorilor se potriveste cu cea a pisicilor tortie-albastra, doar ca, in loc de roscat si negru la acestea este albastru si crem.
Oglinda nasului si pernilele sunt albastri, roz sau cu pete roz si albastru. Ochii sunt aramii sau portocalii.


Ciocolatiu-tarcata
Repartilia culorii corespunde cu cea a pisicii tortie tarcate, dar in loc de culorile roscat si negru apar culorile ciocolatiu si crem.
Botul si pernele labelor sunt de culoarea ciocolatei cu lapte, roz sau pete roz pe fond ciocolata cu lapte. Ochii sunt aramii si portocalii. Marimea petelor poate fi diferita.


Lila-tarcata
Repartitia culorilor corespunde cu cea a pisicii tortie tarcate, dar in locul culorilor roscat si negru apar culorile lila si crem. Botul si pernele labelor sunt de culoarea lavandei, roz sau pete roz pe fond lila (ca 1avanda). Culoarea ochilor este aramie sau intens portocalie.
Mirimea petelor poate fi diferita.


Tortie alba
Petele roscate si negre sunt impartite pe tot corpul, bine delimitate de partile albe. Conform standardului jumatate din blana sau cel mult trei sferturi din ea este colorata. Ceea ce ramane este alb. Spatele este de obicei colorat, dar ar da o nota buna putin alb si aici. Fata alba este in mod deosebit atractiva. Oglinda nasului si pernitele labelor sunt roz, negre, respectiv, patate. Ochii sunt ararnii sau inters portocalii.
Un model oricat de mic de pisica pestrita se apreciaza ca defect.


Albastru tortie-alb
Partile colorate sunt albastre si crem, repartitia culorilor corespunde cu descrierea pisicii tortie albe.
Oglinda nasului si pernitele talpilor sunt roz, cenusi-albastrii sau patate cu cele doua culori.
Ochii sunt ararnii sau portocalii.

Ciocolatie-tarcata-alba
Partile colorate sunt ciocolatii si crem, corespund cu repartitia descrisa la pisicii tortie albe.
Oglinda nasului este de culoarea ciocolatei cu lapte, roz sau cu pete din cele doua culori.
Pernitele labelor pot avea culori pe o scara larga, de la scortisoarai pana la ciocolata cu lapte, dar pot fi si roz sau patate
Ochii sunt aramii sau portocalii.


Lila-tortie-alba
Blana alba de pe tot corpul este acoperita cu pete lila si crem deschis. Repartizarea lor corespunde cu descrierea facuta la tortie alba.
Oglinda nasului si pernitele labelor sunt de culoarea levanticii, roz sau lila cu pete roz
Are ochi aramii sau portocalii.


Albastru-crem
Blana este de culoarea albastru deschis in amestec cu crem. Cat priveste proportiacestora, ideal este la douafire de par albastre, un fir crem, realizandu-se astfel o nuanta pastel fermecatoare.
Oglinda nasului si pernitele labelor sunt roz, cenusii-albastrii sau pete cenusii-albastrii fond roz.
Ochii sunt intens aramf portocalii inchis straalucitof


BICOLORE
Dintre pisicile bicolore se recunosc base variante de culoare, dupi cum urmeaza:

· Alb-negru
· Alb-albastru
· Alb-ciocolatiu
· Alb-lila Alb-ro~cat
· Alb-crem

Culoarea blanii o da combinatia uneia dintre cele sase culori cu alb. Petele trebuie sa se delimiteze unele de altele, nu se admite sl fie nuantate sau contopite. Cel mult doul treimi, dar cel putin jumatate din pete trebuie sl fie colorate. Fata alba este un avantaj.
Oglinda nasului si pernitele labelor sunt roz sau se asorteaza cu culoarea corpului. Are ochi aramii sau portocalii.


Smoke (fumurii)
Rasa Smoke-britanic, ca si persana, este pisica contrastelor. In stare de nemicare pare neagra doar cand se mica se observi blana de baza argintie inelata cu negru. Firele de par negre prezinta la radacina benzi marunte gri-argintii. Pamatuful smoke de la urechi este alb-argintiu. Oglinda nasuiui si pernitele labelor sunt negre sau cu semnele focii, ochii trebuie sa fie clar ararnii sau verzi intens portocalii fara contur.
In blana animalelor tinere sunt vizibile inca asa numitele dungi fantoma.
Pe langa black-smoke (smoke negru) este recunoscuta rasa blue-smoke (smoke albastru) si lilac-smoke (smoke lila).

Picatele (Spotted)
Acesti ,mici leoparzi" deosebiti cu picatele sunt recunoscuti in zece variante de culori. Corpul si picioarele sunt acoperite cu nenumarate picatele, rotunde sau ovale, dar bine delimitate unele de altele; nu se admite contopirea culorilor. Cu cit are mai multe picatele, cu atfit este mai apreciat animalul. in blana unui exemplar se admit numai picatele de aceeasi forma, de orice culoare, dar asortate la culoarea de fond. Se permite pe frunte M-ul de mimica, dungi simetrice pe picioare si linia "tipar" pala.
Oglinda nasului si pernitele talpilor sunt asortate cu culoarea blanii.
Ochii sunt conturati de un inel de culoarea picatelelor.
Se recunosc variantele-negru (cu semne de foca), albastru, ciocolatiu, lila, roscat si crem. Picatelele pisicilor cu bland argintie pot fi negre, albastre, ciocolatii sau lila.


Black-Silver-Tipped (Negru-argintiu)
Parca am vedea in fata ochilor minunata cincila, respectiv, varianta cu par scurt a rasei Shaded-silver. Aceasta pisica gratioasa si mai putin pretentioasa in ingrijire decat cea cu parul lung, in scurtul timp de cand este recunoscuta a castigat numerosi admiratori.
Are blana alba, confine fire de par pigmentate in proportie de cel putin 1/8 si de cel mult 1/3 cu negru.
Are oglinda nasului caramizie conturata cu negru, pernitele labelor si talpile picioarelor posterioare negre sau cu semnul focii.
Ochii ei mari si fascinanti sunt verzi conturati cu negru.